Επταήμερη Εκδρομή Γ’ Λυκείου – Τσεχία – Φεβρουάριος 2024

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας, από τις 11/2/2024 έως τις 17/02/2024, στην Πράγα της Τσεχίας. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε οδικώς με ενδιάμεση στάση – διανυκτέρευση στο Βελιγράδι. Οι μαθητές είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης που διαθέτει Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και Αρτ Νουβό ρυθμό, όπερα, πολλά θέατρα, μουσεία, πινακοθήκες κ.α., διαφυλάσσοντας την ταυτότητά της και το συναισθηματισμό της.

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Κάστρο της Πράγας, το μεγαλύτερο Μεσαιωνικό Κάστρο της Ευρώπης, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχουν ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου και το Βασιλικό Παλάτι, στο οποίο φυλάσσονται τα κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας. Περπάτησαν στο Χρυσό σοκάκι ή οδό των Αλχημιστών και περιηγήθηκαν στην έκθεση Πανοπλιών και Μεσαιωνικών φορεμάτων. Επίσης περπάτησαν στη Γέφυρα του Καρόλου, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα, για την οποία η ημερομηνία θεμελίωσής της βασίστηκε σ΄ έναν παλινδρομικό αριθμό 135797531 (έτος 1357, 9, 7 και ώρα 5:31), σύμφωνα με τις συμβουλές των αστρολόγων της εποχής.

Επισκέφτηκαν την  Παλιά Πόλη, με την εντυπωσιακή πλατεία της στην οποία βρίσκεται  το επιβλητικό Δημαρχείο, το μνημείο του Θρησκευτικού Μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, η Εκκλησία της Παναγίας του Τυν αλλά και το παγκοσμίως γνωστό Αστρονομικό ρολόι,  έργο του Μικελάς από το Καντάν, του οποίου ο μηχανισμός τελειοποιήθηκε το 1490 από τον Ωρολογοποιό Χάνους

Επίσης οι μαθητές ταξίδεψαν και ξεναγήθηκαν στην παγκοσμίως γνωστή λουτρόπολη Κάρλοβι Βάρι, μια πόλη 120 χλμ. έξω από την Πράγα, ?βουτηγμένη? στην καταπράσινη δασώδη κοιλάδα του ποταμού Τέπλα. Επί πλέον, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία παρακολουθώντας την παράσταση ?AFRICANA? από την γνωστή ομάδα του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας.

Τέλος, οι μαθητές μας απήλαυσαν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν καινούργιο πολιτισμό, να εμβαθύνουν στην ιστορία και την τέχνη και να δημιουργήσουν ανεξίτηλες αναμνήσεις, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και αναπτύσσοντας τις γνώσεις τους μέσω αυτής της εμπειρίας.